A Nemzeti Agykutatási Program (NAP) 3.0 I. konferenciájának beszámolója.

A Nemzeti Agykutatási Program harmadik szakasza (NAP 3.0) 2022 szeptemberében indult el tíz kutatóhely, illetve egyetem bevonásával, a Magyar Tudományos Akadémia támogatásának köszönhetően. A NAP 3.0 projekt fő célkitűzése, hogy a magyar agykutatást a nemzetközi élvonalban tartsa, valamint lehetőséget teremtsen az agykutatás különböző területén (Pl. molekuláris, sejt-, hálózatszintű, viselkedés, kognitív valamint klinikai idegtudomány) dolgozó, világszínvonalú kutatásokat végző tudósok együttműködésére.

A NAP 3.0 konferenciája elsőként „a magyar tenger” partján, Tihanyban került megrendezésre 2023. május utolsó napjaiban, azzal a céllal, hogy a NAP 3.0 konzorcium résztvevői ismertessék egymásnak kutatási témájukat, bemutassák eddigi eredményeiket és konstruktív eszmecserét folytassanak egymással tudományos célkitűzéseik elérésének érdekében. A rendezvényen 63 kutató jelent meg, a NAP 3.0 projektben résztvevő kutatócsoportok 95 %-a képviselte magát.

A konferencia megnyitóján elsőként Dr. Nusser Zoltán, a konzorcium vezetője köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően Dr. Freund Tamás, az MTA elnöke tartott beszédet, amelyben hangsúlyozta a NAP 3.0 kutatási program kiemelkedő társadalmi jelentőségét. Végül Dr. Pirger Zsolt, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, és egyben az első NAP 3.0 konferencia házigazdája ismertette a programot. A kétnapos rendezvény ideje alatt színvonalas előadásokat hallgathattunk meg számos idegrendszert érintő kutatási területről: az idegi jelátvitel molekuláris alapjaitól kezdve, kognitív folyamatok feltérképezésén át, bizonyos fejlődésbeli illetve trauma következtében kialakuló idegrendszeri kórképek (pl.: neurodegeneratív kórképek, epilepszia, autizmus, Down-kór, depressziós zavar, agyi iszkémia) pathomechanizmusának feltárását célzó legújabb felfedezésekig. A NAP3.0 konzorciumban résztvevő kutatók módszertanilag széles tárházat vonultattak fel beszámolóikban. Hipotéziseiket a legmodernebb eljárások és eszközök alkalmazásával tesztelték in vitro és in vivo rendszerekben egyaránt. Az előadásokat követő közvetlen hangvételű vita során inspiráló kérdések és válaszok születtek, melyek a jövőben akár elvezethetnek újabb kollaborációk kibontakozásához is. Akiknek nem volt lehetőségük előadást tartani, a poszter szekció során szintén prezentálhatták a NAP 3.0 projekt keretében tett eddigi legújabb eredményeiket.

A fakultatív program keretében, Dr. Pirger Zsolt körbevezetésével látogatást tehettünk a festői környezetben fekvő Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben, amely az első Magyar Biológiai Kutatóintézetként alapult meg 1926-ban. A díszes, neoreneszánsz stílusú épületegyüttest Kotsis Iván tervezte, és ma már műemléki védelmet élvez. A jól felszerelt intézeti laboratóriumokban a Balaton ökológiai kutatása mellett, számos más élettani vizsgálatokat is végeztek. A kutatóintézet falai között olyan világhírű, Nobel-díjas tudósok is dolgoztak, mint Otto Loewi és Szent-Györgyi Albert. Szent-Györgyi Albert kézzel írott bejegyzését mi is megcsodálhattuk az intézeti látogatás során. Az összehasonlító neurobiológiai kutatás 1962-től vált a tihanyi intézet egyik fő profiljává.

Az előadások közötti szünetekben, illetve a vacsora során szintén számos lehetőség nyílt a résztvevők számára munkájuk kötetlen megvitatására, és tapasztalatcseréjére. Tervek szerint – ugyan más helyszínen-, de jövőre újra megrendezésre kerül a NAP 3.0 konferenciája a konzorcium résztvevői számára, bízva abban, hogy a személyes találkozások hozzájárulnak a Nemzeti Agykutatási Program további sikereihez.

NAP 3.0 konzorcium kutatócsoport vezetői és irányítótestülete